Valon kesäkirjat: Näkymättömät naiset (2020)

Caroline Criado-Perez on palkittu brittiläinen toimittaja, tietokirjailija ja toinen Women’s roomin perustajista. Women’s room pyrkii lisäämään naispuolisten asintuntijoiden medianäkyvyyttä.

Criado-Perezin tuore tietokirja Näkymättömät naiset (2020) on herättänyt huomioita, sillä sen ydinväitettä ei ole välttämättä helppoa sulattaa. Criado-Perez nimittäin väittää, että maailma on suunniteltu miehille, ja siksi naiset jäävät näkymättömiksi monilla elämän osa-alueilla. Palkitun teoksen väitettä perustellaan valtavalla määrällä sitä tukevaa tilasto- ja tutkimustietoa. Teos tekee lukijaan suuren vaikutuksen ja voi nostaa pintaa epäoikeudenmukaisuuden ja turhautumisenkin tunteita.

Jos olet nainen olet ehkä huomannut, että älypuhelimet tuntuvat liian isoilta käteesi.

Entä tiesitkö, että naisten riski loukkantua auto-onnettomuudessa on 47 % suurempi kuin miehillä?

Ja että naisten syömät lääkkeet eivät välttämättä sovi heidän elimistölleen, sillä ne on saatettu testata vain mieskoehenkilöillä?

Näkymättömät naiset ei kuitenkaan ole missään nimessä naisille suunnattu kirja. Kirjan tiedot lienevät järkyttäviä yllätyksiä monelle sukupuolesta riippumatta ja jotta naiset voitaisiin tehdä näkyviksi, on ymmärrettävä, miten maailmasta on tullut miesten muotoinen.

Teos korostaa sitä, että naisia koskeva tieto on yksinkertaisesti puutteellista. Puolta maailman väestöstä siis ympäröi tiedonpuutteen hähmäinen verho, jonka vuoksi esimerkiksi monien lääkkeiden toimivuudesta naisilla ei ole juurikaan näyttöä. Usein kyse on pikemminkin tiedostamattomasta huomiotta jättämisestä kuin tahallisesta syrjinnästä: Sukupuoli jätetään kysymättä kyselylomakkeissa eikä sukupuolieroja voida siksi tarkastella datassa.

Helposti oletetaan, että maailma on kaikille samanlainen eikä sukupuoleen kannata kiinnittää liikaa huomoita, mutta sukupuolen huomiotta jättäminen kuitenkin vahvistaa olemassaolevia sukupuoleen liittyviä epätasa-arvoisuuksia eikä suinkaan häivytä niitä.

Kirjan viesti ei ole iloinen tai toiveikas vaan pikemminkin vaativa: Jotain on tehtävä, jotta ihmisen prototyyppi ei olisi ikuisesti keskivertomies. Näkymättömät naiset on hyvin vaikuttava teos, jonka tiedot jäävät pyörimään ajatuksiin ja joihin palaa älypuhelinostoksilla ja pohtiessa lumiaurausta talvisena aamuna. Juuri sellainen on erinomainen tietokirja, ajatuksia ravisteleva ja huolellisesti argumentoitu.

Tämä erinomainen tietokirja on myös Valon kesäkirjat -sarjan viimeinen! Jos hyppäsit mukaan vasta tällä viikolla voit tutustua muihin kirjoihin tästä, tästä ja tästä!

Lisää luettavaa

Testaa!

Futurizer logo

Valo Future tarjoaa inspiroivia palveluja ja työkaluja uuden ajan menestykseen. Autamme sinua suunnittelemaan huomisen menestyviä palveluita, hurmaamaan asiakaskokemuksella ja kirkastamaan tulevaisuudenkestävän strategian. Lue lisää

CREATIVITY IS INTELLIGENCE HAVING FUN - ALBERT EINSTEIN

VALO FUTURE OY    BULEVARDI 21, 00180 HELSINKI, FINLAND
lähetä meille viesti  | TIETOSUOJASELOSTE