Valon kesäkirjat: Faktojen maailma (2018)

Osaisitko vastata seuraavaan kysymykseen:

”Viimeisen 20 vuoden aikana äärimmäisessä köyhyydessä elävien määrä maailman väestöstä on: 

A) Lähes tuplaantunut

B) Pysynyt samana tai suunnilleen samana

C) Lähes puolittunut

Oikea vastaus kysymykseen on C, lähes puolittunut.

Maailmanlääketieteen professori Hans Roslingin teos Faktojen maailma (2018) alkaa monivalintatestillä, josta ylläoleva kysymys on poimittu. Niillä Rosling havainnollistaa ytimekästä teesiään: Asiat ovat paremmin kuin luulet.

Tämä ei kuitenkaan ole meille selvää, sillä Roslingin mukaan simpanssi vastaa ylläolevaan kysymykseen todennäköisemmin oikein kuin suomalainen. Simpassien lisäksi ruotsalaisetkin vastaavat kysymykseen hieman useammin oikein kuin suomalaiset. Kuulostaa siis siltä, että käsityksemme nykyhetkestä todella kaipaa päivitystä.

Jo edesmennyt Rosling kertoi elämäntehtäväkseen taistelun tietämättömyyttä vastaan. Hänen perintöään edistää Gabminder-sivusto, jolla voi testata käsityksensä esimerkiksi naisjohtajista, pakolaisten määrästä tai muovien määrästä maailma merissä. Testejä tekemällä oppii ainakin yhden asian: Asiat todella ovat paremmin kuin luulet.

Faktojen maailma (2018) taistelee tietämättömyyttä vastaan selittämällä, miksi päädymme kuvittelemaan asioiden olevan huonommin kuin ne ovat ja miten voimme välttää tällaista ajattelua. Rosling esittelee kirjassaan 10 sääntöä, joiden avulla voi välttää liian negatiivista maailmankuvaa. Esimerkiksi hitaan muutoksen tunnistaminen: Alussa mainittu köyhyyden väheneminen jää usein huomaamatta siinä missä äkillinen ikävä uutinen kuten luonnonkatastrofi tai terrori-isku saa paljon huomioita. Ajatteluumme vaikuttavat lisäksi pelot, yleistäminen, muutoksen olettaminen lineaariseksi ja muut Roslingin peukalosäännöt. Vaikka nämä ovat ihmiselle melko automaattisia ajattelutapoja, niitä voi muutta tunnistamalla niitä omassa ajattelussaan. Siksi Fatkojen maailma on hyvin antoisa teos, joka todella jättää lukijaansa jäljen.

Fatkojen maailmaa ovat kehuneet monet tunnetut vaikuttajat ja ajattelijat kuten Bill Gates ja Barack Obama. Lisäksi Rosling oli ilmiömäinen luennoija, jonka esityksissä usein tylsinä pidetyt tilastot muuttuivat innostaviksi ja havainnolliksi tavoiksi jäsentää maailmaa. Samanlaista helppotajuisuutta ja innostavuutta tarjoaa Faktojen maailma.

Valo liittyy siis muiden Roslingin fanien joukon jatkoksi ja suosittelee lämpimästi Faktojen maailmaa kesälukemiseksi.

Edellisen viikon kesäkirjan löydät tästä.

Lisää luettavaa

Testaa!

Futurizer logo

Valo Future tarjoaa inspiroivia palveluja ja työkaluja uuden ajan menestykseen. Autamme sinua suunnittelemaan huomisen menestyviä palveluita, hurmaamaan asiakaskokemuksella ja kirkastamaan tulevaisuudenkestävän strategian. Lue lisää

CREATIVITY IS INTELLIGENCE HAVING FUN - ALBERT EINSTEIN

VALO FUTURE OY    BULEVARDI 21, 00180 HELSINKI, FINLAND
lähetä meille viesti  | TIETOSUOJASELOSTE