Kokeneet taloustoimittajat ovat ottaneet mittavan haasteen vastaan ja laittaneet maailman suurimpia yrityksiä järjestykseen niiden vaarallisuuden mukaan. Tämä on Jukka-Pekka Raesteen ja Hannu Sokalan tuoreen teoksen Maailman 50 vaarallisinta yhtiötä (2020) idea pähkinänkuoressa.
Yritysten esittelemisen ja listaamisen lisäksi tämä on kuitenkin teos, joka havainnollistaa vallan murrosta maailmassa: Sitä miten valta siirtyy valtioilta yrityksille. Kirja haastaa pohtimaan sitä, miten suuryritysten valta näkyy makrotasolla globaalin maailman kriiseissä ja toisaalta mikrotasolla yksilön arjessa. Maailman 50 vaarallisinta yhtiötä ei ehkä ole erityisen toivoa herättävä tai positiivinen teos, mutta sitäkin mielenkiintoisempi. Hyvän tietokirjan merkkinä voi pitää sitäkin, että se herättää ajatuksia ja antaa uusia näkökulmia. Kyseessä on myös melko paksu teos (382 sivua tai 19 tuntia äänikirjana), jonka lukemiseen voi vierähtää tovi. Kirjan on kuitenkin rakenteeltaan listaus ja siihen on siten helppo palata myös tauon jälkeen.
Harva yllättyy siitä, että listalta löytyy teknologiajättejä kuten Google tai Facebook, mutta miten listalle ovat päätyneet tutut yritykset kuten IKEA tai Disney? Kirjan ansiona on ehdottomasti sen kyky tuoda yhtiöiden vallan tarkastelu myös mikrotasolle selittäen, millainen valta esimerkiksi Disneyllä on maailman suurten tarinoiden omistajana ja elämäntavan muovaajana.
”pohjimmiltaan Disneyn valta on valtaa meidän tajunnoissamme”.
Suomalainen lukija, joka ei ole aiheeseen perehtynyt voi löytää listalta myös täysin vieraita yrityksiä kuten kiinalaisen Tencentin, joka omistaa WeChatin, alustan joka yhdistää maksamisen, yhteydenpidon ja uutisten seuraamisen yhdelle alustalle. Toinen monelle lukijalle tuntematon yhtiö on Hangzhou Hikvision Digital Technology, kiinalaisyritys joka toimii valvontamarkkinoilla.
Ei ole sattumaa, että lista sisältää peräti seitsemän kiinalaisyritystä. Kiinan vallan kasvu on tunnettu tosiasia ja Raeste ja Sokala ovat omistaneet kirjan viimeisen parikymmensviuisen luvun tilanteen kiteyttämiselle. Maailma kiinan tiellä -luku voi tuntua hieman irralliselta, sillä se ei enää ole osa listausta, mutta se kiteyttää hyvin ansiokkaasti sen mitä tiedämme Kiinasta ja Kiinan vallasta maailmassa, joten ei sitä ei kannatta missään nimessä jättää lukematta.
Jos kiinnostuit teoksesta kannattaa kuunnella myös kirjoittajien haastattelu Futucast-podcastissa. Lisää podivinkkejä löydät Valon instagramista (@valofuture).